KURSSIT

Sirkus Faktori järjestää erilaisia kursseja sirkuksen ammattilaisille ja harrastajille.

Sirkus Faktori järjestää korkeatasoisia ja kiinnostavia lyhytkursseja, jotka syventävät osallistujien sirkusteknistä osaamista ja tarjoavat uusia työkaluja omaan harjoitteluun. Kurssien opettajina toimivat kokeneet ammattilaiset.

Huomioithan, että Sirkus Faktori ei ole vakuuttanut kurssien osallistujia. Suosittelemme tapaturmavakuutuksen ottamista!


Kursseille ilmoittautuminen ja maksut
Kursseille ilmoittaudutaan ilmoittautumislomakkeella, jonka löydät alla olevasta linkistä. Huomioithan, että kaikille kursseille ilmoittaudutaan samalla lomakkeella, joten on tärkeää, että ilmoitat mille kurssille aiot osallistua.

Kurssi-ilmoittautuminen on sitova. Saat ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen laskun kurssista. Sairastapauksessa voit peruuttaa osallistumisesi lääkärintodistuksella, jolloin palautamme 50% kurssimaksusta.

Kurssit toteutuvat, kun kurssikohtainen vähimmäisosallistujamäärä täyttyy viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua.

Lisäksi järjestämme toisinaan tiistain vapaavuoron aikana kaikille avoimia ja maksuttomia kursseja.

Haluatko pitää oman kurssin? Ota meihin yhteyttä, niin ideoidaan yhdessä Faktorille sopiva kurssi!

Sirkus Faktorin kurssit syksyllä 2018

MUODON MANIFESTIT (ammattilaisille)

Millaisia arvopohjia ja maailmasuhteita sirkus- ja tanssitaiteilijoina tuottamamme liikemateriaali heijastelee? Kuinka voimme tiedostaa omaa työskentelyämme ohjaavaa valinnantekoa? Miten rakennamme itsellemme luentaa näkemästämme liikkeestä?
Tällä viikonlopun mittaisella sirkus- ja tanssitaiteilijoille suunnatulla tiiviskurssilla ehdotetaan tapoja pureutua liikkeellisen taiteen prosesseihin. Kurssilla lähestytään aihetta fyysisen harjoituksen, keskustelun sekä pienryhmätyön kautta. Kurssilla pyritään luomaan harjoituksen tilaa, jossa sekä sirkus- että tanssitaiteilijat voivat lähestyä alojensa reuna-alueita.

 

AIKA:
la 24.11. klo 10-15.30 (sis. tauon)
su 25.11. klo 10.00-15.30 (sis. tauon)

PAIKKA: Kuivaamo (Tehdaskartanonkatu 24)
HINTA: kurssi on ilmainen. Osallistujamäärä on rajattu. Kurssilaisilta toivotaan esitystä 24.11. illalla järjestettäviin Sirkus Faktorin pikkujouluihin. Esiintyminen ei ole ehto kurssille osallitumiseen. Mikäli halukkaita kurssilaisia on enemmän kuin kurssipaikkoja, etusijalle asetetaan ne taiteilijat, jotka esiintyvät. Kerrothan siis jo ilmoittautumislomakkeessa mahdollisesta esiintymisestä.

OPETTAJA:

IIRO NÄKKI
Iiro Näkki on tanssi- ja sirkustaiteen parissa työskentelevä koreografi, esiintyjä ja opettaja. Hän on valmistunut koreografiksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta (MA, 2018) ja työskennellyt esittävän taiteen kentällä monipuolisesti nykytanssista Peking-oopperaan. Hän on opettanut lattia-akrobatiaa, nykytanssitekniikkaa, kiinalaista tolppaa ja paritekniikoita aloittelijoista ammattiopiskelijoihin kansainvälisesti ja pyrkii tekemään taiteellista tutkimusta sirkustaiteen rakenteissa.
Kurssi toteutetaan yhteistyössä TREenit ry:n ja Sirkuksen tiedotuskeskuksen kanssa. Kiitämme sydämellisesti!

VANNETEKNIIKKA 2 (sopii myös aloittelijalle)

Tervetuloa vannetekniikkakurssille. Kurssilla keskitytään uusien temppujen oppimiseen vanteella sekä oikeanlaiseen tekniikkaan.

Tunneilla käydään keholla ja kehon ulkopuolella tehtäviä temppuja:

  • bodyrolleja
  • isolaatioita
  • olkavarsilla ja olkapäällä pyörityksiä
  • heittoja
  • jaloissa tehtäviä pyörityksiä
  • eri kulmia keholla
  • yhdistetään oppittuja temppuja sarjaksi

AIKA:
ma 12.11. klo 17-18

ma 19.11. klo 17-18

ma 26.11. klo 17-18

ma 3.12. klo 17-18

ma 10.12. klo 17-18
PAIKKA: Tampereen Stadion, liikuntasali 1
HINTA: 65 euroa

OPETTAJA:

Henna Matanuska eli Henna Lapinlampi on vannetanssitaitelija. Hänellä on teatteri- ja tanssitausta. Vannetanssin löytyminen vuonna 2006 muutti hänen elämänsä. Sen jälkeen muovinen rinkula on vienyt häntä ympäri maailmaa. Henna Matanuska on taiteelle omistautunut vannetanssija, joka muuttaa ilmettä kameleontin tavoin ja löytää aina uusia tapoja liikkua vanteen kanssa. Hän tykkää ajatella ”laatikon ulkopuolelle”.

Hennalla on vuosien kokemus ohjaamisesta erilaisten ryhmien kanssa. Hän näkeekin vanteen hyvin monipuolisena välineenä ja hyvänä apuna liikkeessä. Hän haastaa mielellään itsensä ja muut menemään mukavuusalueen ulkopuolelle ja näin löytämään uusia tapoja käyttää vannetta. Henna on opettanut ja esiintynyt Suomen lisäksi lukuisissa eri vanne- ja sirkustapahtumissa mm. Englannissa, Ruotsissa, Saksassa, Puolassa, Sveitsissä sekä Intiassa. Henna on myös Dancing Cards™ ohjaaja, ja ohjaa workshoppeja maailmanlaajuisesti.

ILMA-AKROBATIAA KAKSISTAAN (alkeet)

Työpajassa tutustutaan parityöskentelyn perusteisiin ilma-akrobatiavälineissä. Kannatellaan itseä ja toista turvallisesti. Etsitään yhteistä rytmiä ja löydetään erilaisia kehon osia, millä kannatella toista. Osallistuakseksi et tarvitse aikaisempaa kokemusta parityöskentelystä ilmassa, mutta aikaisempi ilma-akrobatia kokemus on suotavaa. Työpajassa työskennellään kankaissa, köydessä ja trapetsilla. 

Lisätietoja circ2m.circus@gmail.com

AIKA:
ke 24.10. klo 17.30-20
PAIKKA: Kuivaamo, Tehdaskartanonkatu 24
HINTA: 25 euroa

OPETTAJAT:

Duo CiRc2M, eli Myrsky Rönkä ja Marjut Hernesniemi on tällä hetkellä Turussa majaileva sirkukseen erikoistunut duo, joka viihtyy parhaiten ilmassa. Myrsky ja Marjut tapasivat sirkuskoulussa Turussa 2015 ja ovat työskennelleet yhdessä siitä asti. Ensi tapaaminen tapahtui sanattomasti kontakti-improvisaation keinoin, josta matka on jatkunut paritekniikoihin ilma- ja lattia-akrobatian pariin.

Myrsky, Raahen lahja suomen sirkuskentälle, on valmistunut Turun taideakatemiasta päälajeinaan Ilma-akrobatia(köysi, pilvikeinu), kiinalainen tolppa ja jongleeraus. Myrsky rakastaa kovaa treeniä ja vastapainona leikkejä ja pelejä.

Marjutin eli Suomusjärven taskuraketin ajoitettu lähtölaukaus Turun taideakatemiasta on keväällä 2019. Marjutin päälajeina ovat Ilma-akrobatia(vertikaaliköysi), sekä kiinalainen tolppa. Marjut lähestyy sirkusvälineitä mielellään kokeellisesti.

MIKON JA MIKSUN LATTIA-AKROBATIAKURSSI

Haluatko ymmärtää, mitä oikeaoppisessa kärrynpyörässä tai kuperkeikassa tapahtuu? Kiinnostavatko vaikeammat akrobatialiikkeet, mutta et tiedä, mistä aloittaa? Lattia-akrobatian tiiviskurssilla harjoitellaan erilaisia akrobaattisia liikkeitä ja uusia liikkumistapoja telinevoimistelusta, capoeirasta ja breakdancesta. Keskitymme erikseen myös liikeprogressioiden ymmärtämiseen. Tunnilla tehdään alkulämmittely ja akrobatialiikkeitä edistäviä liikkuvuus- ja voimaharjoituksia. Esimerkkejä tunnilla tehtävistä akrobatialiikkeistä ovat esimerkiksi erilaiset kuperkeikat, kärrynpyörät ja tasapainoasennot. Vaikeammissa tekniikkaharjoituksissa käytämme erilaisia apuvälineitä, patjoja tai avustajia tarpeen mukaan. Harjoittelemme erikseen myös telinevoimistelun vauhdinottokärrynpyörän tekniikkaa. Tunnilla on avoin taso ja liikkeitä helpotetaan tai vaikeutetaan tarpeen mukaan. Ennakkotaitona kurssille tultaessa on ainoastaan oman vartalon painon kannattelu käsien varassa (esim. etunojapunnerrus).

AIKA:
ke 17.10. KLO 18-20
to 18.10. klo 18-20
PAIKKA: Kuivaamo, Tehdaskartanonkatu 24
HINTA: 70 euroa

OPETTAJAT:
Mikko Rinnevuori on kasvatustieteen maisteri, joka on harjoitellut käsinseisonnan lisäksi capoeiraa, uimahyppyjä ja ilma-akrobatiaa. Hän on opiskellut Intrépida Trupe – akrobatiaryhmässä Rio de Janeirossa vuosina 2003 ja 2004 sekä kilpaillut Suomen TeamGym-voimistelumaajoukkueessa vuosina 2008 ja 2009. Mikko on esiintynyt nykysirkusryhmä Race Horse Companyn kanssa vuodesta 2014, ja kirjoittanut kaksi kirjaa, “Lattia-akrobatian perusteet” (2014) ja “Käsinseisonnan perusteet” (2017). Circus Helsingin rehtorina hän toimi vuosina 2010-2018.

Laura Tuorila on taiteen maisteri, joka tekee laaja-alaisesti töitä tilasuunnittelijana, lavastajana, tanssijana sekä tanssi- ja sirkustaiteen opettajana. Laura on erityisen kiinnostunut siitä, miten ihminen kokee tilan liikkuessaan. Lauran harjoittelemiin lajiin kuuluvat nykytanssi ja lattia-akrobatian lisäksi esimerkiksi steppi, parkour, uimahypyt ja freestylehiihto. Akrobatiaa Laura on harjoitellu Intrépida Trupe – akrobatiaryhmässä Rio de Janeirossa. Laura on työskennellyt mm. tanssijana Willi Dornerin teoksessa Bodies in Urban Spaces vuosina 2013-2014. Lauran kirjoittama kirja “Paikan baletti” julkaistaan keväällä 2018 osana Taideyliopiston julkaisusarjaa.

“Olemme opettaneet yhdessä ammattilaisia, aloittelijoita ja eläkeläisiä jo kuuden vuodena ajan. Akrobatianopetuksesta on muodostunut meille erityisen tärkeä asia. Esimerkiksi Helsingissä pitämiemme aamutuntien osalta on mahtavaa aloittaa päivä niin, että ammattiakrobaatit, tanssijat, toimistotyöläiset ja eläkeläiset tekevät kuperkeikkoja posket punaisina samalla tunnilla.

Toivotamme tunneille lämpimästi tervetulleiksi sekä vanhat tutut että uudet oppilaat! Tunneillemme voi tulla ilman aikaisempaa kokemusta akrobatiaharjoittelusta. Toisaalta pyrimme tarjoamaan myös ammattilaisille tarpeeksi haastetta ja hyvän harjoituksen.”

Yhteistyössä TREenit ry:n kanssa:

SIRKUSLABORATORIO (esittävien taiteiden ammattilaisille)

Sirkus Faktori järjestää yhteistyössä TREenit ry:n kanssa matalan kynnyksen sirkusharjoituksia esittävien taiteiden ammattilaisille. Kerran kuukaudessa tiistaisin tutustutaan sirkuksen eri välineisiin laboratoriomaisesti – tutustutaan välineisiin erilaisten tehtävänantojen kautta. Jokaista SirkusTREeniä ohjaa sirkusammattilainen. Mukaan tarvitsee liikkumiseen soveltuvat vaatteet ja kengät. Syksyn 2018 opettajista vastaa TREenit ry.

Harjoitukset pidetään Kuivaamolla. Syksyn harjoituskerrat ovat tiistaisin, joten voit jäädä siitä luontevasti jatkamaan harjoittelua vapaavuorolle.

AIKA:
ti 11.9. klo 14-15.30
ti 16.10. klo 14-15.30
ti 13.11. klo 14-15.30
ti 4.12. klo 14–15.30
PAIKKA: Kuivaamo, Tehdaskartanonkatu 24
HINTA: 8/10/12 euroa (lue lisää Treenit ry:n hinnoista)

Ei vaadi ennakkoilmoittautumista!

Lisätietoja: treenitry.fi/sirkustreenit

Tule käymään

Kuivaamo

Tehdaskartanonkatu 24, Hiedanranta

33400 Tampere

Ota yhteyttä

sirkusfaktori@gmail.com