Residenssi

Sirkus Faktori tarjoaa ammattilaisresidenssejä Hiedanrannan Kuivaamolla yksittäisille sirkustaiteilijoille ja työryhmille. 

Syksyllä 2018 Sirkus Faktorin residenssissä työskentelevät taiteilijat on valittu.

26.-30.8.2018

VILUS

Pariisissa toisiinsa tutustuneet nuoret taiteilijat päättivät aloittaa yhteistyön talvella 2018 tutkiakseen, miten pitkälle toisen toiminnan tuomat impulssit voivat viedä omaa toimintaa; kuinka toisen eleitä tulkitsemalla omaan toimintaan voi löytää uusia sfäärejä, ja kuinka pitkälle ristiin kuunteleminen voi viedä.

Vilhelmiina Sinervo on monipuolinen liikeartisti, joka yhdistää työssään tanssista, akrobatiasta ja kehontuntemuksesta saamaansa tietoa tasapainoiluun ja tuntemusten välittämiseen. Vilhelmiina on kiinnostunut teknisen taituruuden sisällyttämisessä vapaaseen ja yllätykselliseen liikkeeseen ja yhä uusien liikeratojen löytämiseen tasapainoilun lomassa. Hän valmistui Academie Fratellinista (Ranska) kesällä 2017 päälajinaan tasapainoilu löysällä nuoralla. Tällä hetkellä Vilhelmiina työskentelee isobritannialaisen NoFitState- sirkuksen uudessa Lexicon esityksessä.  

Suvi Linnovaara on saksofonisti ja klarinetisti alun perin Tampereelta. Hän opiskeli Pariisissa vuosina 2013-2015, valmistui Tampereen ammattikorkeakoulusta muusikoksi kesällä 2017 ja on toistaiseksi asettunut Helsinkiin, missä opiskelee Sibelius-Akatemiassa pääaineenaan klassinen saksofoni. Suvi yhdistelee tekemisissään mielellään monia musiikin ja taiteen lajeja. Häntä kiinnostaa taiteiden välinen vuorovaikutus, nykymusiikki ja kokeilumielisyys. Hän työskentelee teatterimuusikkona ja saksofoninsoitonopettajana sekä keikkailee erilaisten kokoonpanojen kanssa. 

 

TRACES OF HOOPING // SOUND OF CREATING

Traces of Hooping // Sound of Creating on osallistava installaatio, joka yhdistää kuva-, sirkus-, tanssi-ja ääni sekä videotaidetta Teoksessa valmistan kuvia yhdistäen vanteita ja tanssia, sekä hiiltä että maalia, sekä luon vannetanssi sooloa. Katsojat ovat aktiivinen osa sen syntyä: heillä on mahdollisuus piirtää tai kirjoittaa liikkeitä/kohtauksia ja näin tehdä ehdotuksia osaksi teosta.

Henna Lapinlampi

Vanteet on päälajini mutta kaikenlaisten objektien kanssa tanssiminen ja liikkeen tutkiminen kutkuttaa mieltä. Taide ylipäätään on ollu isona osana elämääni jo lapsesta saakka. Inspiroidun uuden oppimisesta, siitä että tutusta asiasta löydän uuden puolen tai jotain outoa, kiehtovaa ja mullistavaa. Tykkään että mun mieli aukeaa tai että voin tarjota uuden näkökulman tuttuun asiaan. Erityisesti kiehtoo liike, meillä jokaisella on keho joka liikkuu, se voi olla pientä tai hyvin suurta tai koukeroista. Mutta se on just sun omaa liikettä, ainutlaatuista.

https://www.hennamatanuska.com/

 

23.-27.8.2018

NUUA: HEDE

Hede is a lyrical contemporary circus performance exploring organisms of human interaction. The performance transforms the stage into a visional living room, where object manipulation, juggling and poetry meet in an absurd way. With symbolic floral objects and minimalistic aesthetics the show makes transitions from motion into imaginary – and the other way around. Hede balances between simple elements and complex thinking.

Olli Vuorinen juggles with flower pots, plants and other organic and non-organic objects mixing isolation – and balancing techniques with physical theatre. Through her poetry Katri Salmenoja drills into complexities of human interaction building meaning and giving context to the physical. The cross-artistic dialogue evolves still together with visual artist Teo Lanerva, who creates a tender atmosphere and a visual frame to the performance. Tensions between manipulated objects and theatrical elements communicate seamlessly with poetry and sound.

 

Merri Heikkilä ja työryhmä

“Three Men From the North” on esitys joka yhdistää pohjoismaisia stereotypioita ja sirkustekniikkaa luodakseen maailman joka on samaan aika kummallinen, mutta hyvin kodikas. Esitys tuo yhteen kolme hyvin erilaista miestä ja käyttää heidän vahvuuksiaan (ja heikkouksiaan) luodakseen erikoisia tilanteita ja konflikteja. Yhdistäen sirkustekniikkaa, livemusiikkia ja Ikea huonekaluja he luovat esityksen joka on samaan aikaan jotain uutta ja outoa, mutta silti jotain hyvin tuttua.

Esiintyjät:

Merri Heikkilä, Suomi – Jongleeraus, akrobatia, musiikki

Jakob Jacobsson, Ruotsi – Vertikaaliköysi, musiikki

Bjarni Arnasson, Islanti – Diabolo, jongleeraus”

 

 

21.-25.10.

LIGHT LIGHT SEKÄ UUSI SOOLOTEOS

Residenssin aikana Netta Lepistö lämmittää sooloteoksensa Light light (kantaesitetty 2016).

A contemporary circus solo performance that combines tight wire dancing, body manipulation and object manipulation. Four characters in four different scenes tell their story with light. Searching, loosing, manipulating and playing with light. These four scenes can also be seen as a one journey from storm to calmness, from dark to light.

Trust
that the darkness does not last forever
but this is a temporary eclipse
after which
the light will come out again.

 

Jori Reunanen aloittaa oman sooloteoksensa valmistamisen. Jorin sooloa varten on kertynyt paljon ideoita ja esineitä vuosien saatossa ja nyt tarvitaan tila ideoiden kokeiluun ja kehittelyyn vapaasti.

 

Netta Lepistö valmistui Turun Taideakatemian sirkuskoulutuksesta vuonna 2010 päälajinaan nuorallatanssi. Turussa Netta erikoistui myös klovneriaan ja on lisäkouluttanut itseään valmistumisen jälkeen muunmuassa fyysisen teatterin opinnoissa. Netta on helsinkiläisen nykysirkusryhmä Zero Gravity Companyn perustajajäsen. Zero Gravity Companyn riveissä Netta on työskennellyt teoksissa YDIN (2011), Will Have Sex for Love (2013), Scaffold (2013), Kesäsirkus (2014), Toisin Sanoen (2015), Light light (sooloteos, 2016) ja Iiris (2017). Netta on esiintynyt myös Kosminen Koe-eläintarha kollektiivin tanssiteoksessa Radio (2015) sekä englantilaisen Dizzy O´Daren nuorallatanssiteoksessa Body of Wires (2015). Taiteilijana Nettaa kiinnostaa eri taidelajien rajapinnoilla leikittely, jatkuva uudistuminen sekä omien kykyjen ja luovuuden haastaminen. Hän on kiinnostunut herättämään elottomia esineitä henkiin, manipuloimaan omaa kehoaan ja käyttämään erikoisosaamistaan, epätasapainon hallintaa, uusilla keinoilla ja välineillä.

Jori Reunanen: Valmistuin Turun taideakatemian sirkuslinjalta vuonna 2013. Samana kesänä perustimme yhdessä Rasmus Witikan ja Saana Peuran kanssa Clunker Circus- ryhmän, jonka puitteissa olen pääasiassa toteuttanut taiteellista työtäni esiintyen ja ideoiden. Perustamisen jälkeen Clunker Circus on tuottanut neljä teosta (Karvanoppasirkus, 2013, Ihanan Paljon kaikkea 2014, L´Avventura 2016, Fysiikkasirkus 2017), joita on esitetty yli 150 kertaa kahdessatoista maassa eri puolilla Eurooppaa. Clunker Circuksen toiminnan lisäksi olen esiintynyt Circo Aereon Mandarin- teoksessa, joka sai ensi-iltansa Cirko-festivaalilla toukokuussa 2015 sekä tammikuussa 2016 ensi-iltansa saaneessa Camping 3- teoksessa. Talvella 2015 esiinnyin Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkus Matkalla- esityksessä. Olen toiminut nykysirkusryhmä Zero Gravity Companyn teoksessa Will Have Sex for Love, 2013, koreografisena avustajana sekä äänisuunnittelijana Netta Lepistön sooloteoksessa Light light. 

 

DROPS OF SYMBIOTIC INTERACTION

Drops of sympiotic interaction on erilaisiin punoksiin perustuva nykysirkusteos, jonka aiheena on biologiaan perustuvat 4 symbioosin osa-aluetta: mutualismi, parasitismi, amensalismi ja kommensalismi. Teoksen teemana ovat erilaiset ihmisten väliset suhteet, jotka perustuvat symbioosin osa-alueisiin.

Teos koostuu neljästä eri osasta, sekä niiden välikkeistä. Välikkeet eivät tule olemaan illuusion omaisia siirtymiä osasta toiseen, vaan konkreettinen nykyhetken tila, jossa esiintyjät rakentavat lavakuvaa uudestaan. Tasavertaisuuden vuoksi siirtymien työnjako toteutetaan arpomalla. 

 

Myrsky Rönkä ja Marjut Hernesniemi:

”Me olemme duo Suomen Turusta, eriteltynä Myrsky Rönkä ja Marjut Hernesniemi. ”

Tapasimme Turussa sirkusopintojen parissa syksyllä 2015, eikä aikaakaan kun olimme jo ensimmäistä kertaa yhdessä esiintymässä vapaalla lavalla. Sen jälkeen olemme esiintyneet erilaisissa tilaisuuksissa, kuluttaneet suomen katuja esiintyen polkupyörällä sekä lastenvaunujen kanssa ja yrittäneet valloittaa ilmatilaa yhdessä, vertikaaliköyttä kiiveten.

Myrsky Rönkä, Raahen lahja maailman sirkuskentälle. Kivenkova harjoittelija ja pohja duo -tekniikoissa. Valmistunut Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta sirkuksen ammattilaiseksi keväällä 2017. Päälajeinaan ilma-akrobatia (vertikaaliköysi, staattinen pilvinkeinu), jongleeraus ja kiinalainen tolppa. Myrsky rakastaa pelejä ja leikkejä, mikä näkyy hänen työskentelyssään. 

Marjut Hernesniemi, Suomusjärven taskuraketti. Lentäjä, joka on ylittänyt lyhytkasvuisuuden rajan muutamalla sentillä ja pääsee näin ollen kaikkiin tivolilaitteisiin. Opiskelee kolmatta vuotta Turun ammattikorkeakoulussa sirkusta. Päälajeinaan hänellä on vertikaaliköysi ja kiinalainen tolppa. 

Teoksen työryhmään kuuluu lisäksi Tampereella kotiansa pitävä muusikko Teemu Kiiskilä.

 

Vuoden 2019 residenssihausta ilmoitetaan kuluvan vuoden lopulla verkkosivuilla sekä Sirkus Faktorin Facebook-sivulla.

Haku vuoden 2019 residensseihin aukeaa syksyllä 2018.

Hae residenssiin!

Kirjoita tiivis kuvaus työryhmästä (ei CV:tä) sekä työstettävästä teoksesta (tai muusta syystä miksi tarvitsette residenssiä). Kerro kummalle puolelle haluaisitte päästä harjoittelemaan residenssijaksolla. Kerro myös mahdollisista aikataulutoiveistasi välillä syys-marraskuu. Kerrothan minkälaisen julkisen tapahtuman haluatte järjestää (pienimuotoinen esim. demo, taiteilijatapaaminen…)

Tarjoamme tilan sekä mahdollisuuksien mukaan muuta apua.

Emme pysty tarjoamaan majoitusta, ruokaa emmekä rahoitusta.

Hakemukset tulee lähettää osoitteeseen sirkusfaktori@gmail.com 15.5.2018 klo 16 mennessä otsikolla residenssi. Myöhässä tulleita hakemuksia ei hyväksytä.

Valinnoista päättää Sirkus Faktorin hallitus eikä niistä voi valittaa.

Päätöksistä ilmoitetaan henkilökohtaisesti hakijoille mahdollisimman pian ja viimeistään toukokuun 2018 loppuun mennessä.

Haku vuoden 2018 residensseihin on päättynyt ja residenssitaiteilijat valittu.

Ota yhteyttä

sirkusfaktori@gmail.com