TAPAHTUMAT

Sirkus Faktori järjestää erilaisia sirkustapahtumia Pirkanmaan alueella yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Tapahtumista tiedotetaan verkkosivuilla ja Sirkus Faktorin Facebook-sivulla.

 

TULEVAT TAPAHTUMAT 

Oijoijoi! -nykysirkusfestivaali 3.-5.9.2021

Festivaali tuotetaan yhteistyössä Finlaysonin alueen kanssa.

Ohjelmisto julkaistaan kesän aikana!

 

 

MENNEET TAPAHTUMAT 

Sirkuspäivä kulttuuritalo Laikulla 3.10.2020

Sirkus Faktori tuo Kulttuuritalo Laikun edustalle kaksi ilmiömäistä esitystä kaikenikäisten ihasteltavaksi. Esityksiin on vapaa pääsy.
Muistathan pitää turvavälin.
Suosittelemme maskin käyttöä yleisössä.
Esitysajat:
Klo 12.00 Simon Llewellyn
Klo 13.00 Motör Circus
Klo 14.30 Simon Llewellyn
Klo 15.30 Motör Circus
Simon Llewellyn Football Extraordinaire (esityksen kesto noin 15 minuuttia):
Simon Llewellyn on ammattiesiintyjä, joka on esiintynyt ympäri maailmaa vuodesta 2001.
Llewellyn on esiintynyt yli 25 vuotta yli 20 maassa sekä Iso-Britannian kuninkaallisille, että Jordanian pakolaisleirin lapsille. Tässä ainutlaatuisessa ja taitavasti rakennetussa esityksessä jalkapalloja pyöritellään, potkitaan, heitellään ja pomputellaan häikäisevän karismaattisesti.
Motör Circus (esityksen kesto noin 30 minuuttia)
Motör Circus on oodi tee-se-itse -kulttuurille, katusirkukselle ja rosoiselle estetiikalle! Volkswagen minibussin ympärillä tapahtuva sirkusesitys nähdään Kulttuuritalo Laikun edessä.
Motör Circus on ekologisuutta kunnioittava sirkuksen ja musiikin hybridi. Esityksen lisäksi verkkosisällöissä ja videoissa tutustutaan teknologiaan ja sirkustaiteilijan karuun arkeen. Talvi on tulossa ja silloin alkavat myös Motör Circus livestreamit!
Esitys ammentaa katusirkuksen perinteistä virittäen tunnelmaa uusimmilla 2020-luvun musiikkiteknologian herkuilla ja kasarihevin timanttisilla kliseillä. Tavoitteena on ennen kaikkea saada yleisö mukaan yhteisölliseen kokemiseen – ja maailma pelastuu!

 

Finlayson Art Arean päättäjäiset lauantaina 29.8.2020!

 

Olemme saaneet kuratoida osan FAA:n päättäjäisten hienosta lauantain ohjelmasta:

– Tampereelta lähtöisin olevat Wilma Seppälä ja Onni Toivonen – Circus Artist tuovat tapahtumaan esityksensä Amalgam. Väinö Linnan aukio klo 19.30.
Milla Jarkolta nähdään TIIKERI osa 3 – residenssiteos2 eli silloin grauh. TIIKERI alkaa Vanhan tehtaan 4. kerroksesta klo 17.00.

 

 

 

kARTaNOLLA ei tapahdu mitään 27.12.2019

”Lielahden kartanolla ei tapahdu mitään. Täällä ei tule olemaan taidetta, tanssia, sirkusta, runoutta performanssia, ruokaa, taidevideoita tai ääntä ja musiikkia! Ei missää nimessä! Mistä edes kuulit, että täällä tapahtuisi mitään? Kuka näitä juoruja levittää?”

kARTaNOLLA-klubi on uusi monipuolinen nykytaiteen tapahtuma Lielahden kartanolla. Tapahtuma tehdään yhteistyönä eri nykytaiteen alojen ammattilaisten, yhteisöjen ja yhdistystoimijoiden kesken.

Klubi-iltojen sisältö ja esityskonseptit muuttuvat illasta toiseen riippuen mukana olevista ihmisistä ja heidän ideoistaan. Tavoitteena on alati muuttuva, kunnianhimoisesti ja ammattimaisesti toteutettu tapahtumien sarja, joka antaa äänen erilaisille nykytaiteen muodoille. Kunnianhimoinen tai ammattimainen toteutustapa ei kuitenkaan ole synonyymi sanalle tylsä. Odotettavissa on odottamattomia sattumia, huumoria, yhdessä tekemisen riemua, villejä rinnastuksia ja yllättäviä syvällisiä oivalluksia.

Ensimmäinen klubi, nimeltään Kartanolla ei tapahdu yhtään mitään, järjestetään Lielahden kartanolla 27.12.2019. Ilta koostuu kahdesta näytöksestä joita erottaa väliaika. Sisällöltään tapahtuma ulottuu aina kuvataiteesta tanssiin performanssia, musiikkia, runoutta ja videotaidetta unohtamatta. Väliajalla tarjolla on suolaista ja makeaa syömistä sekä muita virvokkeita.

Ilta on ironisesti nimeltään Kartanolla ei tapahdu yhtään mitään. Vaikka tapahtumaa määrittääkin monitaiteellisuus ja laajasti nykytaiteen eri aloja esittelevä ohjelma, se saa alkunsa tyhjyydestä, hiljaisuudesta. Kartano on tyhjä. Siellä ei tapahdu mitään. Ainoastaan ajatus taiteesta, sen mahdollisuus leijailee iltaisin sen pimeillä käytävillä.

Yhtäkkiä tila kuitenkin herää eloon ja löytää tarkoituksensa. Tänä iltana se on osa taidetta. Osallistuu siihen ja antaa sille paikan. Kartanolla ei tapahdu mitään –illassa myös itse kartanorakennus näyttelee merkittävää roolia teoksissa.

Ovet auki klo 17.45 (tapahtumaan pääsee sisään myös kesken näytösten)
Ensimmäinen näytös klo 18.00
Väliaika klo 19.40
Toinen näytös klo 20.00-20.40
Vapaa pääsy

Yhteistyössä: Hiedanranta, Mahdollisuuksien tila, Sirkus Faktori, Tampere underground.nyt!, Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut ja Viitapiiri ry.

 

 

Sirkuksen tiedotuskeskuksen tapaaminen 17.12.2019

Sirkuksen ammattilainen!
Tervetuloa vaihtamaan kuulumisia faktorilaisten ja Sirkuksen tiedotuskeskuksen toimiston ja hallituksen ihmisten kanssa!
Tavataan 17.12.2019 klo 12.30-15.30 Telakan 2 krs:ssa (Kulttuuritalo Telakka, Tullikamarin aukio 3, 33100 Tampere).
Ohjelmassa on vapaamuotoisesti (omakustanteista) lounasta, kahvittelua ja sitä tärkeintä eli juttelua! Tapaamisen aikataulu on liukuva, joten voit liittyä seuraan, kun se sinulle sopii.
Vaikka pidämme tapaamisen rentona ja vapaamuotoisena niin ilmoittaisithan etukäteen saapumisestasi. Ilmoittautuminen 15.12. mennessä osoitteeseen jhleppanen(at)gmail.com

 

 

 

Expand the Roots – nykysirkuksellinen näyttelytapahtuma

Monitaiteinen Expand the Roots-teossarjan ensimmäinen näyttelytapahtuma järjestettiin Finlaysonin Vooningissa 9.-10.11.19. Expand the Roots-sarjan ensimmäisinä teoksina nähtiin Sirkus Faktorin Henna Matanuskan Traces of Hooping sekä Maarit Utriaisen Halla-konsepti.

Sirkus Faktori tuottaa tapahtuman yhdessä Finlaysonin alueen kanssa.

 

 

Circus Ruska festival 15.-16.2.2019 Tampereella

Tamperelaiset sirkustoimijat tekevät yhteistyötä helmikuussa, kun Sirkus Faktori toteuttaa kaksi tapahtumaa yhteistyössä Circus Ruska Festivalin kanssa. Sirkus Faktorin tapahtumat toteutetaan osana Ruska Festivalin ohjelmistoa ja ne on suunnaattu erityisesti kotimaisille sirkusammattilaisille.

Circus Ruska Festival käynnistyy perjantaina 15.2.2019 klo 15-17 Keskustelu sirkustaiteesta –tapahtumalla Hiedanranna kartanolla. Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille. Kutsumme erityisesti sirkustaiteilijoita ja sirkustaiteen opiskelijoita osallistumaan keskusteluun. Myös festivaaliyleisö ja muut kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita! Keskustelua viitoittaa ja sirkustaiteen äärelle johdattelee esityskriitikko ja tietokirjailija Maria Säkö.

Osallistuminen keskusteluun ei vaadi ennakkoilmoittautumista.

Lauantaina 16.2.2019 klo 11-13 Hiedanrannan kartanolla järjestetään Sirkusbrunssi. Sirkusbrunssi on sirkustaiteilijoiden ammatillisen jakamisen paikka pienessä luottamuksellissa joukossa ruuan äärellä. Brunssi on suunnattu erityisesti suomalaisille sirkustaiteilijoille, sekä kokeneille että vastikään ammattikentälle siirtyneille. Brunssilla on tarkoitus jakaa sirkustaiteilijuuteen ja ammattitaiteilijan arkeen liittyviä kysymyksiä, kokemuksia ja haasteitakin. Brunssin emäntänä toimii näyttelijä ja klovni Laura Rämä.

Brunssille on ilmottauduttava ennakkoon, viimeistään 31.1.2019. Brunssin osallistujien määrä on rajattu ja brunssin osallistujat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ilmoittautuminen
Sirkusbrunssille on  ilmoittauduttava ennakkoon, 31.1.2019 mennessä. Brunssille ilmoittaudutaan Sirkus Faktorin kurssi-ilmoittautumislomakkeella alla olevan linkin kautta. Kerro ilmoittautumisesi yhteydessä, mikä sinua askarruttaa sirkusammattilaisena toimimisessa, minkä kysymyksen parissa olet paininut viime aikoina. Kyseessä voi olla hyvin konkreettinen kysymys tai laaja aihepiiri. Kerro lisäksi, mitä olet oppinut ammatissasi. Minkä kuopan olet jo ylittänyt tai millaisia oppeja haluaisit jakaa muiden sirkustaiteilijoiden kanssa. Voit kirjoittaa vastauksesi edellä oleviin kysymyksiin lomakkeen kohtaan ”Muuta huomioitavaa”. Voit jättää tämän tapahtuman kannalta epäoleelliset kohdat lomakkeella täyttämättä.

Lisätietoja: sirkusfaktori[at]gmail.com

 

HIEDANRANNAN KAAMOSKINKERIT 24.11.2018

”Kaamos eli polaariyö on vuotuinen ajanjakso, jonka aikana aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle”

Hiedanrannan toimijat käyvät kaamoksen kimppuun 24.11.2018. Luvassa on erilaisia kädentaitojen työpajoja Pajalaisten kanssa ja Kartanon kahvilassa nautitaan glögiä ja joulutorttuja. Lauantai-ilta huipentuu sirkusesityksiin Kuivaamossa.

Hiedanrannan Pajalla on avoimet ovet käsityöläisten ja taiteilijoiden tunnelmallisiin työhuoneisiin klo 16-20. Kävijöillä on mahdollisuus osallistua maksullisiin työpajoihin, joissa valmistetaan jouluisia koristeita.

Sirkus Faktori järjestää Kaamos Kinkereiden sirkusesitykset klo 20.00 Kulttuurikeskus Kuivaamossa. Illan aikana lavalla nähdään kattaus suomalaisia sirkusammattilaisia. Osa illan taiteilijoista on kuluneen vuoden residenssitaiteilijoita, toiset Tampereelle houkuttelee samana viikonloppuna järjestettävä sirkuksen ammattilaisille suunnattu Muodon manifestit-kurssi.

Sisäänpääsy esityksiin on maksuton.

Kartanon kahvila on auki klo 11-17. Kahvillassa nautiskellaan Kartanon tunnelmasta ja omalla reseptillä valmistetuista joulutortuista ja glögistä.

Mikä voisikaan olla parempaa hoitoa pimenevään marraskuuhun!

Saavu paikalle ihailemaan taidokkaita sirkusesityksiä, nauttimaan lämpöisestä tunnelmasta ja saamaan valohoitoa pimeyttä vastaan!

Tapahtumapaikkana toimii Hiedanrannan Pajalaisten työhuoneet, Kartanon Kahvila sekä Kulttuurikeskus Kuivaamo (Tampere).

 

 

MUODON MANIFESTIT-KURSSI (ammattilaisille)

24.-25.11.2018

Millaisia arvopohjia ja maailmasuhteita sirkus- ja tanssitaiteilijoina tuottamamme liikemateriaali heijastelee? Kuinka voimme tiedostaa omaa työskentelyämme ohjaavaa valinnantekoa? Miten rakennamme itsellemme luentaa näkemästämme liikkeestä?
Tällä viikonlopun mittaisella sirkus- ja tanssitaiteilijoille suunnatulla tiiviskurssilla ehdotetaan tapoja pureutua liikkeellisen taiteen prosesseihin. Kurssilla lähestytään aihetta fyysisen harjoituksen, keskustelun sekä pienryhmätyön kautta. Kurssilla pyritään luomaan harjoituksen tilaa, jossa sekä sirkus- että tanssitaiteilijat voivat lähestyä alojensa reuna-alueita.
OPETTAJA:
IIRO NÄKKI
Iiro Näkki on tanssi- ja sirkustaiteen parissa työskentelevä koreografi, esiintyjä ja opettaja. Hän on valmistunut koreografiksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta (MA, 2018) ja työskennellyt esittävän taiteen kentällä monipuolisesti nykytanssista Peking-oopperaan. Hän on opettanut lattia-akrobatiaa, nykytanssitekniikkaa, kiinalaista tolppaa ja paritekniikoita aloittelijoista ammattiopiskelijoihin kansainvälisesti ja pyrkii tekemään taiteellista tutkimusta sirkustaiteen rakenteissa.
Kurssi toteutetaan yhteistyössä TREenit ry:n ja Sirkuksen tiedotuskeskuksen kanssa. Kiitämme sydämellisesti!
AIKA:
la 24.11. klo 10-15.30 (sis. tauon)
su 25.11. klo 10.00-15.30 (sis. tauon)
PAIKKA: Kuivaamo (Tehdaskartanonkatu 24)
HINTA: kurssi on ilmainen. Osallistujamäärä on rajattu. Kurssilaisilta toivotaan esitystä 24.11. illalla järjestettäviin Sirkus Faktorin pikkujouluihin. Esiintyminen ei ole ehto kurssille osallitumiseen. Mikäli halukkaita kurssilaisia on enemmän kuin kurssipaikkoja, etusijalle asetetaan ne taiteilijat, jotka esiintyvät. Kerrothan siis jo ilmoittautumislomakkeessa mahdollisesta esiintymisestä.
HUOM! TREenit! Ry:n jäsenille on varattu 6 paikkaa. Viimeinen ilmoittautuminen 10.11. Muista kertoa jäsenyytesi!
Ilmoittautuminen osoitteessa www.sirkusfaktori.fi/kurssit/

 

 

NÄYTTÄMÖKIERROKSET TAMPEREELLA 7. JA 14.5.2018!

 

AMMATTILAINEN!
Järjestämme toukokuussa tutustumisia Tampereen näyttämöihin. Paikat on nyt jokseenkin sovittu (pieniä muutoksia voi aina tulla) ja alla aikataulu.
Tavoitteena on tutustua näyttämöihin ja katsastaa esimerkiksi teknisiä mahdollisuuksia. Lisäksi olemme pyytäneet keskustelua siitä, kuinka talot toivovat heitä lähestyttävän mahdollisten vierailujen tai yhteistyöehdotusten kanssa.
Siis merkkaa kalenteriin päivät 7.5. ja 14.5. ja tule Tampereelle.
Ilmoitathan tulostasi spostiin sirkusfaktori@gmail.com viikkoa ennen kierrospäivämäärää. Talojen tuottajat ovat pyytäneet ilmoittamaan vieraiden määrän.
7.5.
klo 10 Hällä-näyttämö
klo 12 La Strada
klo 15 Tampereen Työväenteatteri
(mahdollisuus vierailla Kuivaamossa ja Hiedanrannan kartanossa yhdessä, jos ihmisiä kiinnostaa)
Klo 17.30 Teatteri Telakka
14.5.
klo 10 Komediateatteri
klo 12 Tampereen Teatteri
klo 14.30 Laikku
klo 16.15 Tampereen ylioppilasteatteri

 

 

SIRKUS FAKTORI GOES MAAILMAN SIRKUSPÄIVÄ 21.4.2018 klo 11-14

Sirkus Faktori Goes Maailman Sirkuspäiävä-tapahtuma on koko perheelle sopiva sirkustapahtuma. Tarjolla on sirkusesityksiä, kun residenssivieraat esittäytyvät, sirkusharjoittelua sekä iltapäivän päätteksi Duo Kate ja Pasin Rafla-teos.
Tarjolla on myös hattaraa ja höyrynakkeja, joten varaa pari kolikkoa mukaan.
Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy! 
 
Ota yhteyttä

sirkusfaktori@gmail.com